Як отримати якісне кавове зерно?

На сьогодні, для отримання якісного та смачного кавового зерна, недостатньо тільки халлінгу, первинної обробки та обсмаження кави. Зерна необхідно відсортувати, для видалення дефектів, лушпиння та каміння.

Після первинної обробки кавового зерна за розміром та вагою, а також видалення каміння, необхідне фінішне очищення від дефектів та сторонніх домішок – оптичне сортування на фотосепараторі.

Оптичні сортувальники використовуються для різних видів кавового зерна: смажене, вимите, висушене на сонці або зелене, робуста та арабіка.

Навіщо потрібен фотосепаратор у кавовій промисловості?

Колорсортер – обладнання для фінішного очищення та сортування зерна кави. Найчастіше його використовують на виробництві сільськогосподарської продукції: сортування зернових, бобових, олійних культур, горіхів та пластику.

У кавовій індустрії оптичні сортувальники найчастіше використовують на етапі підготовки до експорту – сортують зерно одразу після халлінгу.

Існують дефекти, які можна видалити тільки після обсмаження кави - квакери та пересмажені зерна.

Через квакери кава набуває трав'янисто-гіркого смаку. Тому потреба в даному обладнанні у виробників якісної кави зростає з кожним роком.

Принцип роботи сучасних оптичних сортувальників

За допомогою програмного забезпечення налаштовуються необхідні допустимі параметри для "придатного" та "непридатного" продукту. Для цього оператор відбирає якісну сировину та запускає алгоритм машини. Сенсори фіксують зображення й надалі подібні зерна будуть розпізнавати як якісні. Такий самий процес здійснюється і з дефектами в придатному продукті.

Фотосепаратори ™Meyer здатні видалити такі дефекти кавового зерна

  • Чорне кавове зерно – почорнілі внаслідок надмірної ферментації зерна. Такі зерна можуть бути як повністю, так і частково чорними
  • Сухе кавове зерно з напівпрозорою воскоподібною оболонкою жовтувато-зеленого відтінку
  • Цвіль – зерно з характерними зеленими, білуватими та жовтими плямами
  • Закисле зерно – трохи коричнево-червоне зерно, всередині може бути воскоподібним
  • Квакери – незрілі кавові ягоди. В обсмаженому вигляді їх легко відрізнити від нормальних зерен за дуже світлим, практично жовтим кольором. У квакерах бракуватиме цукрів, крохмалю та інших речовин, від яких залежить смак напою, роблячи його невиразним, трав'янисто-гірким
  • Зерна, пошкоджені комахами – зерна, схильні до нападу жуків-бурильників та інших шкідників у сфері вирощування кави
  • Зламані та сколені зерна – причина виникнення – неправильно налаштоване обладнання з депульпації м'якоті зерна
  • Раковини – генетичне відхилення кавових ягід чи результат ураження жуками (утворення раковин від нестачі поживних речовин)
  • Сторонні домішки – каміння, листя, палички, скло та інше.

Оптичний сортувальник допомагає покращити смак дешевшого кавового зерна. Через дефекти, сировина має занижену ринкову вартість, маючи високий потенціал смаку. Компанія може купувати таку сировину за зниженою ціною, а потім очищати за допомогою фотосепаратора. Шляхом такого технологічного процесу, смак кави стає кращим, а ціна на такий продукт зростає.

Для оптичного сортування кавових зерен ми рекомендуємо фотосепаратори ™Meyer серії М1 та 120М, пропускною здатністю від 300 – 900 кг/год, для невеликих підприємств. А також, більш продуктивні моделі сортувальників серії CG, пропускною здатністю від 800 кг/годину до 15 т/годину з додатковою можливістю інсталяції інфрачервоних камер та видалення органічних, а також неорганічних домішок.

Читайте також
26.09.2022

Під час роботи фотосепаратора, частота роботи ежекторів досягає десятків тисяч спрацьовувань за хвилину. Високочастотні постріли повітрям протягом тривалого часу деформували ежектори, що призводило до зниження результативності оптичного сортування. Для...

05.08.2020

Вертикальні ковшові транспортери виробництва компанії «Оріент Вей» призначені для делікатного транспортування матеріалів, починаючи від зернових і сухих овочів, закінчуючи продуктами не харчового сегменту (хімічних, фармацевтичних, абразивних і ін.)...

21.03.2023

Сектор ягідництва в Україні проходить активний і динамічний процес розвитку. Виробництво свіжої та замороженої ягоди забезпечують швидкий розвиток ягідного сектора України та потребують при цьому високих стандартів якості продукції. Оптичне с...

Продолжая работу с orientway.com.ua, вы подтверждаете использование сайтом cookies вашего браузера с целью улучшить предложения и сервис на основе ваших предпочтений и интересов