Переробка насіння соняшника

Вирощування соняшнику стає все більш привабливим напрямком бізнесу у всьому світі.

Україна – один з основних виробників цієї культури та входить до десятки країн-лідерів з виробництва олійних культур. За інформацією Державної служби статистики України, запаси соняшника станом на 1 квітня 2021 року становили 2,78 млн т.

Кондитерська селекція соняшника характеризується тим, що на міжнародних ринках пред'являються різні вимоги до калібру, кольору ядра та шкаралупи, залежно від сорту соняшника, що ускладнює процес переробки та реалізації олійних культур.

Кондитерське насіння соняшника використовується у випічці, продуктах здорового харчування, а також для безпосереднього вживання в неочищеному, очищеному, сирому або готовому вигляді.

Очищення насіння від сторонніх домішок є необхідним та дуже важливим процесом обробки та підготовки насіннєвої маси до перероблення.

Чистота сировини впливає як на споживчі властивості та якість продукції, а й термін зберігання – що чистіший продукт, тим він довше зберігається.

На перероблення соняшник надходить у вигляді суміші, що складається з: непошкодженого насіння; битого насіння, загнило, проросло, пошкоджене морозом; уламків стебел, суцвіть, паличок; грудочок землі, каміння, пилу і т.д. Сміттєва домішка дуже гігроскопічна, її вологість вдвічі вища за вологість насіння, в таких умовах мікроорганізми розвиваються набагато швидше. Тому зібраний урожай насіння потрібно піддавати дворазовому очищенню від домішок.

Етапи переробки насіння соняшника:

  1. Первинне очищення від легких та великих домішок на повітряно-решетних сепараторах для видалення домішок, що важко відокремити, однакових за розміром і вагою.
  2. Вторинне очищення від каміння, скла та важких фракцій на каменевідбирачі та вібропневмостолі. Насіння, очищене від сторонніх домішок, прямує на сушку. Якщо вологість насіння соняшника підвищена, проводиться дво- та триразова сушка.
  3. Фінішне сортування на фотосепараторі для видалення зараженого, запліснявілого та пожовклого насіння, залишків стебла, «колючки», «шишки», колотого насіння та кислотного соняшника.

Завдяки оптичній роздільній здатності камер фотосепаратора ТМ "Meyer" в 0,1 мм, 0,12 мм, 0,2 мм виявляються та видаляються навіть дрібні дефекти.

Крім автоматизації роботи підприємства та зростання продуктивності, використання фотосепаратора дозволить збільшити конкурентоспроможність продукції на внутрішньому та міжнародних ринках.

Компанія «Оріент Вей» надає комплексні рішення для очищення насіння соняшнику на всіх етапах від первинного очищення на повітряно-решетних сепараторах, каменевідбирачах та гравітаційних столах, ліній очищення та лущення ТМ «Julite» (насіннєрушка) до фінішного сортування соняшнику на фотосепараторах ТМ «Meyer».

Читайте також
13.05.2025

У сучасному аграрному виробництві якість кінцевої продукції стає ключовим фактором конкурентоспроможності. Це стосується й бобових культур, які є цінною експортною продукцією. Впровадження інноваційних технологій сортування дозволяє виробникам бобових ...

20.03.2025

В цій статті ми розповімо вам про те, як саме компанія "Оріент Вей" працює з клієнтами та чому наш підхід забезпечує максимальну ефективність на кожному етапі співпраці. Шлях вашого замовлення з нами - це 6 чітких кроків до ідеальної авт...

04.04.2025

Досягніть максимальної чистоти продукції з сучасними оптичними сортувальниками від компанії MEYER. Ми пропонуємо обладнання для сортування за кольором, формою та структурою від провідного виробника MEYER. Надійність, точність і економія — усе, що потрі...

Продолжая работу с orientway.com.ua, вы подтверждаете использование сайтом cookies вашего браузера с целью улучшить предложения и сервис на основе ваших предпочтений и интересов